Skip to main content

Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z naszym partnerem biznesowym – firmą SMC.

Jednym z najważniejszych etapów w produkcji czekolady jest rafinacja. W tej części procesu produkcyjnego określa się konsystencję i teksturę czekolady. Firma SMC, bazując na swoim długoletnim i wszechstronnym doświadczeniu, rekomenduje korzystanie ze sprawdzonych rozwiązań sterowania i automatyki procesu produkcyjnego. Dzięki temu producenci maszyn stosowanych w produkcji czekolady mogą zdobyć udział w rynku i utrzymać się w niełatwej branży produkcji spożywczej. 
Przyjrzyjmy się poniższemu przykładowi, opisującemu problemy występujące w procesie produkcji wafli z użyciem pieców piekarniczych.

Producent pieców piekarniczych, stosowanych do wypieku arkuszy waflowych na skalę przemysłową, używa w procesie produkcji rozwiązań nadmuchu sprężonego powietrza dostarczanych przez SMC. Dzięki temu osiąga znaczne oszczędności energii, w stosunku do tradycyjnych aplikacji nadmuchowych. Poniżej wskażemy produkty SMC, które znalazły zastosowanie w tym słodkim procesie ;-).

W przedsiębiorstwie, które stosuje konwencjonalne rozwiązania technologiczne, ok. 70% zużycia energii elektrycznej jest przeznaczane na aplikacje nadmuchu sprężonego powietrza. Jak wskazuje doświadczenie firmy SMC, wdrożenie w procesie produkcji rozwiązań oszczędzających sprężone powietrze, dostarczanych przez SMC pozwala obniżyć te udział do ok. 56%, co jest już znaczną oszczędnością. Dzięki tej wiedzy, przedsiębiorstwa użytkujące maszyny mogą wywierać skuteczne naciski na producentów tych maszyn, aby implementowali w konstrukcjach rozwiązania pozwalające redukować zużycie energii.

Przeczytaj inne artykuły, poświęcone rozwiązaniom
w zakresie poprawy efektywności energetycznej przedsiębiorstwa

Nieefektywność? Nie, dziękuję!

Piece do wypieku wafli, ze względu na konieczność systematycznego przedmuchiwania, charakteryzują się bardzo dużym zapotrzebowaniem na sprężone powietrze. Arkusze wafli są bardzo cienkie i kruche, co powoduje, że do usuwania okruchów i drobin z ich powierzchni przed nałożeniem masy czekoladowej nie zaleca się używania szczotek. Jedynym sensownym wyjściem jest używanie nadmuchu. Bardzo ważnym jest, aby nadmuch działał skutecznie i spełniał swoje zadanie, bowiem nieusunięte okruchy mogą przy drugim przejściu przez piec przywierać do arkuszy blachy i przypalać się.
Jak wskazywaliśmy już we wcześniejszym artykule, problemem standardowych aplikacji nadmuchowych jest duże zużycie sprężonego powietrza, a tym samym energii. Piece do wypieku wafli zawierają wiele płyt, które mogą pracować z wydajnością nawet 60 arkuszy na minutę. Dlatego też ważne jest wprowadzenie optymalnych rozwiązań nadmuchu, oferowanych przez firmę SMC.

Dostarczany przez SMC energooszczędny system nadmuchu powietrza zawiera takie komponenty jak zawory nadmuchowe, pistolety impulsowe do przedmuchu, dysze oraz zawory ciśnieniowe. Należy wspomnieć tutaj, że żaden inny producent nie oferuje podobnych rozwiązań.

Wspominanym już wcześniej w naszych artykułach rozwiązaniem opracowanym przez SMC, redukującym zużycie sprężonego powietrza, jest impulsowy pistolet do przedmuchu serii IBG. Dzięki nadmuchowi impulsowemu o ciśnieniu 3-krotnie wyższym niż w standardowych pistoletach, siła uderzenia jest wysoka, przy jednoczesnej oszczędności sprężonego powietrza sięgającej 87%!

Rozwiązania SMC w produkcji wafelków: optymalizacja procesu produkcji i poprawa efektywności - Baza Wiedzy - Air-Com Pneumatyka

Pistolet impulsowy SMC
do przedmuchu, seria IBG

To musi być impuls!

Przygotowane specjalnie do pracy przerywanej zawory impulsowe serii AXTS pozwalają na zmniejszenie zużycia powietrza o 50% lub więcej. W tych zaworach tryb pracy (impulsowy/nieimpulsowy) można dowolne regulować, poza tym nie wymaga on żadnego specjalnego sterowania.

Rozwiązania SMC w produkcji wafelków: optymalizacja procesu produkcji i poprawa efektywności - Baza Wiedzy - Air-Com Pneumatyka

Zawory SMC pulsacyjne
nadmuchowe, seria AXTS

Kolejnym produktem, ograniczającym w aplikacjach nadmuchowych zużycie sprężonego powietrza, są dysze KNH – wysokowydajne komponenty, które dzięki wykorzystaniu efektu Bernoullego oszczędzają powietrze, w stosunku do dysz o standardowej konstrukcji.

Rozwiązania SMC w produkcji wafelków: optymalizacja procesu produkcji i poprawa efektywności - Baza Wiedzy - Air-Com Pneumatyka

Dysze SMC o dużym przepływie,
seria KNH

SMC dostarcza również serię zaworów sterujących przepływem i ciśnieniem AS-R/AS-Q, w których ruch powrotny jest realizowany przy zmniejszonym ciśnieniu. To rozwiązanie zmniejsza zużycie sprężonego powietrza nawet o 40%.

Rozwiązania SMC w produkcji wafelków: optymalizacja procesu produkcji i poprawa efektywności - Baza Wiedzy - Air-Com Pneumatyka

Zawory SMC dławiąco-zwrotne
energooszczędne, seria ASQ

Producent pieców do wypieku wafli, dzięki wprowadzeniu wyżej wymienionych rozwiązań, korzysta obecnie z przyspieszonego zwrotu z inwestycji, ciesząc się jednocześnie niższymi rachunkami za energię elektryczną. Firma SMC zachęca do kontaktu również innych konstruktorów i producentów maszyn OEM i do skorzystania z know-how i wsparcia technicznego.

Marek Nużka

Specjalista w Dziale eCommerce w firmie Air-Com Pneumatyka-Automatyka. Wspiera rozwój oferty produktowej oraz zarządza treścią w sklepie internetowym air-com.pl. Po godzinach miłośnik fotografii z ogromną wiedzą sprzętową i warsztatową.